فهرست مطالب

طلاق از طرف زن مطابق با مقررات فعلی کشور ، دارای شرایط و محدودیت های خاص است . به طور کلی در مباحث مربوط به فقهه اسلامی و مقررات کشور ایران ، حق طلاق در اختیار مرد قرار دارد .

از اینرو ماده 1133 قانون مدنی مقرر داشته است : « مرد با رعایت شرایط قانونی می تواند ، از دادگاه طلاق همسر خود را تقاضا نماید . »

طلاق از طرف زن ، اگر شوهر رضایت به طلاق نداشته باشد ؛ زن فقط در مواردی که قانونگذار به او اجازه داده است ؛ می تواند از دادگاه درخواست طلاق نماید . بنابراین قبول درخواست طلاق از سوی زن ، منوط به اثبات تحقق شرایط قانونی طلاق ، از سوی زوجه است . در صورت اثبات شرایط طلاق از طرف زن ، قاضی با استناد به قاعده فقهی « الحاکم ولی ممتنع » حکم طلاق زوجه را صادر می نماید .

طلاق از طرف زن حقی نیست که صرفاً محدود به تخلفات شوهر از وظایف زناشویی ، مانند عدم پرداخت نفقه باشد ؛ چه بسا در برخی موارد حتی ابتلا زوج به امراض صعب العلاج مانند افسردگی حاد و یا بیماری های مقاربتی از قبیل زگیل تناسلی می تواند منجر به پذیرش درخواست طلاق از طرف زن شود .

امّا باید به این نکته توجّه گردد که درخواست طلاق از طرف زن ، حتماً بایستی به همراه دلیل و مدرک باشد . دادگاه بعد از بررسی دلایل و شرایط طلاق از طرف زن ، اقدام به صدور حکم طلاق می نمایند . بنابراین یکی از سخت ترین و شاید طولانی ترین پرونده ها در دادگاه خانواده ، طلاق از طرف زن است .

روش های طلاق از طرف زن

روش های طلاق از طرف زن

روش های طلاق از طرف زن ،  با توجّه به علّت هایی که زن برای صدور حکم طلاق به دادگاه خانواده ارائه می نماید ؛ یکسری تفاوتی با یکدیگر دارند . بنابراین بهتر است ؛ قبل از تقدیم دادخواست طلاق ، از طریق مشاوره با وکیل متخصص خانواده ، نسبت به روش ها و نیز قانون جدید طلاق به درخواست زن آگاهی لازم را کسب نمایید .

روش های طلاق به درخواست زن در مواد 1119 ، 1129 و 1130 قانون مدنی تعیین شده است . اما مهم ترین نکته ای که باید به آن توجه گردد آن است که حق طلاق برای زن یک استثناء ( حق طلاق به مرد تعلق دارد ) می باشد . بنابراین باید توجه داشته باشید که در محاکم قضایی تفسیر از این مواد قانونی  با احتیاط و به طور مضیّق ( محدود ) صورت می گیرد .

بنابراین مطابقت شرایط اعلامی زن برای تقاضای حکم طلاق از دادگاه و انطباق ادعای مطروحه ، با مواد قانونی که به زن اختیار درخواست طلاق می دهد ؛ نیاز به تجربه کافی و آگاهی لازم به رویه قضایی محاکم خانواده و استنباط قضات از قانون مورد نظر دارد . از اینرو است که به طور کرات پیشنهاد می شود که در طلاق به درخواست زن ، حتماً قبل از هر اقدام قضایی ، با وکیل خانواده ، مشورت نمایید .

در چه مواردی زن می تواند طلاق بگیرد ؟

  • داشتن حق طلاق ( وکالت در طلاق )
  • موارد مربوط به عسر و حرج
  • عدم پرداخت نفقه
  • تخلف از شروط 12 گانه عقدنامه ( در صورت امضاء زوج )

فارغ از تفاوت موجود در روش های طلاق از طرف زوجه ، باید به این نکته توجه داشت که در روابط خانوادگی ، اصل بر حسن معاشرت فی ما بین زوجین است ؛ بنابراین در طلاق به درخواست زن ، بار اثبات تخلف از وظایف زوجیّت و مقررات مربوطه ، بر عهده زوجه می باشد .

طلاق از طرف زن چقدر طول میکشد ؟

مدت زمان طلاق از طرف زن در صورتی که زن حق طلاق نداشته باشد ؛ قطعاً کوتاه مدّت نخواهد بود . چرا که زوجه مکلّف است استدلال و دلایل خود ، مبنی بر طلاق را در دادگاه خانواده اثبات نماید .

مورد دیگری که موجب می شود دعوی طلاق طولانی شود مربوط به مراحل طلاق است . پرونده های طلاق از لحاظ رسیدگی قضایی ، مشمول سه مرحله از قبیل بدوی ، تجدید نظر و فرجام خواهی می شود .

حتی با فرض عدم اعتراض زوج اعم از مرحله تجدیدنظر خواهی و یا فرجام خواهی ، حداقل بین 4 الی 6 ماه زمان برای رسیدگی به پرونده طلاق به درخواست زوجه نیاز است .

لذا بهترین روش برای کاهش مدت زمان طلاق ، توافق بین زوجین ( طلاق توافقی ) در خصوص آثار طلاق بالاخص جوانب مالی آن مانند مهریه ، نفقه و اجرت المثل است .

به طور کلی می توان گفت ؛ در طلاق به درخواست زن ، به دلیل پیچیدگی های حقوقی و زمان بر بودن دعوی ، بهتر است حتما از وکلای متخصص طلاق استفاده گردد ؛ تا زن بتواند در صورت حصول شرایط قانونی ، موفق به اخذ حکم نهایی و اجرای صیغه طلاق گردد .

سریع ترین راه طلاق از طرف زن

سریع ترین راه طلاق از طرف زن مربوط به داشتن حق طلاق یا همان وکالت در طلاق زن است . در صورتی که زن ضمن سند نکاحیه یا به موجب عقد وکالت تنظیمی در دفترخانه اسناد رسمی به صورت مجزا ، دارای حق طلاق باشد ؛ می تواند از سریع ترین راه طلاق از طرف زن استفاده نماید .

در سریع ترین راه طلاق از طرف زن ، اگر از طریق وکالت در طلاق صورت گیرد ؛ رونده پرونده طلاق در بازده زمانی حدوداً ، دو الی سه ماه صورت می گیرد . امّا چنانچه زن وکالت در طلاق نداشته باشد و یا شوهر در خصوص طلاق با زن توافق ننمایید ؛ مسیر رسیدگی به پرونده طلاق ، حداقل حدوداً یک سال زمان لازم دارد .

موجبات و شرایط طلاق از طرف زن

موجبات و شرایط طلاق از طرف زن

موجبات و شرایط طلاق از طرف زن مطابق قوانین طلاق ، به چند طریق حاصل می شود . به این طریق که اگر زوجین نتوانند و یا نخواهند در خصوص طلاق توافق نمایند ؛ زن می تواند به استناد شرایط ذیل از دادگاه تقاضای طلاق نمایند :

1 – طلاق از طریق اثبات عسر و حرج باشد .

2 – محکومیت قطعی مرد به مجازات حبس به بیش از 5 سال و یا بیشتر .

3 – ترک زندگی مشترک از سوی مرد به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در یک سال .

4 – ضرب و جرح زن یا سوء استفاده مستمر شوهر از زن .

5 – ابتلا طولانی مدت زوج به بیماری های صعب العلاج .

6 – اعتیاد شوهر به شرط مضر بودن .

7 – امتناع زوج از پرداخت نفقه به مدت شش ماه و عدم امکان الزام شوهر به پرداخت نفقه .

8 – امراض مقاربتی شوهر .

9 – عدم امکان بچه دار شدن مرد .

10 –  ازدواج مجدد مرد بدون رضایت همسر ، اعم از نکاح دایم و یا عقد موقت ( صیغه ) .

11 – عدم تهیه مسکن برای زوجه در مدت زمان نامتعارف .

12 – با تحقق شرایطی ، کراهت زن به همراه بخشش کل مهریه .

13 – رابطه جنسی نامتعارف ( رابطه جنسی از مقعد و ….. ) .

14 – مشکلات زناشویی به جهت وجود عیوب در مرد .

15 – رابطه غیر شرعی شوهر با افراد دیگر .

16 – ……..

درخواست طلاق از طرف زن و مهریه

درخواست طلاق از طرف زن و مهریه ، دو موضوع مورد بحث ، در طلاق به درخواست زن است . در عرف به اشتباه تصور می شود ؛ در مواردی که زن خواهان طلاق است مهریه به او تعلق نخواهد گرفت . امّا در رویه قضایی و مقررات خانواده به این صورت نمی باشد .

درخواست طلاق از طرف زن و مهریه اصولاً ( غالب موارد ) با یکدیگر ارتباطی ندارند . یعنی بذل بخشی یا حتی کل مهریه ، نمی تواند موجب موافقت دادگاه با درخواست طلاق زن شود .

امّا در موارد محدودی ، لازم است که زن برای اثبات ادعای خود و النهایه صدور حکم طلاق ، مجبور به بذل کل و یا بخش قابل توجه ای از مهریه شود .

مهریه در طلاق از طرف خانم با عنایت به جهتی که زن برای درخواست طلاق در دادخواست قید می نماید ؛ تاثیری غیر مستقیمی در متقاید نمودن قاضی برای صدور حکم طلاق دارد . مثلاً در رویه قضایی تعدادی از محاکم خانواده ، بخشیدن کل یا میزان قابل توجّه ای از مهریه ، یکی از شرایط اثبات کراهت زوجه از زوج است .

همانطور که در مطالب قبلی شرح گردید ؛ صرفاً در برخی موارد طلاق از طرف خانم ، بحث بذل مهریه موثر در صدور حکم طلاق به نفع زن است . از دیگر مواردی که می توان به تاثیر بخشش مهریه در صدور حکم طلاق به آن اشاره نمائیم ؛ مربوط به طلاق از طرف خانم به دلیل عسر و حرج است .

قانون جدید طلاق از طرف زن [ سال 1404 ]

قانون جدید طلاق از طرف زن [ سال 1404 ] چیست ؟ قانون طلاق به مقتضای تغییر مراودات اجتماعی افراد و تحول در نقش های زن و شوهری ، از سوی قانون گذار بسته به نیاز جامعه متحول شده است . موضوعات خانوادگی مانند تقاضای طلاق از طرف زن ، حضانت طفل  و پرداخت مهریه شاید بیشترین تغییرات را از زمان تصویب داشته باشند .

اما آخرین قانون در حوزه خانواده که به تصویب مجلس رسید ؛ قانون حمایت خانواده مصوب 1395 است . قانون مزبور در کنار قانون مدنی ( بخش خانواده ) ، از قوانین مرتبط با خانواده هستند . البته رویه محاکم قضایی خانواده و دکترین ( نظرات اساتید حقوق ) از منابعی هستند که می توانید در دادگاه به آن رجوع نمود .

باید به این نکته توجه داشت ؛ قدرت استنباط و استدلال در بکار گیری از مواد قانونی و انطباق آن با موضوع پرونده ، بیشترین تاثیر را در دادگاه خانواده برای کسب نتیجه مطلوب دارد . امری که قطعاً در صورت فعالیت مستمر در حوزه خانواده ، می توان به آن دست یافت .

طلاق در دوره عقد

طلاق در دوره عقد یا به معنای عرفی طلاق در دوران نامزدی از حیث شرایط و دلایل طلاق ، تفاوتی با طلاق بعد از جشن ازدواج ندارد . امّا آثار مالی طلاق از جمله در خصوص مهریه دارای تفاوت هایی می باشد . به این شرح که در صورت باکره بودن زوجه ، نصف مهریه در هنگام طلاق قابل مطالبه است.

طلاق در دوره عقد ، بر خلاف عقد نکاح ، نیاز به اذن و یا اجازه ولی دختر ندارد ؛ ولو اینکه زوجه باکره باشد . البته اگر بنا به شرایط فرهنگی ، زوجه کمتر از 18 سال داشته باشد ؛ باید به لحاظ آثار مالی طلاق ، ولی قهری (پدر و در صورت فقدان پدر جد پدری ) نیز همراه زوجه طرف دعوا قرار گیرد .

مراحل طلاق به درخواست زن

مراحل طلاق به درخواست زن ، اگر مستند به وکالت در طلاق ( حق طلاق ) نباشد ؛ ابتدا با ارائه دادخواست طلاق از طریق دفاتر خدمات قضایی آغاز می شود . بعد از ارجاع پرونده به شعبه مربوطه ، وقت رسیدگی از سوی منشی دادگاه تعیین می شود .

دادگاه در جلسه رسیدگی اظهارات و دلایل طرفین را بررسی می نماید . قاضی دادگاه بدوی می تواند علاوه بر دلایل طرفین ، از طریق مددکاری و یا تحقیقات محل و سایر روش ها نسبت به کشف حقیقت اقدامات لازم را انجام می دهد .

پرونده در این مرحله به داوری ارجاع می گردد و داور هر یک از زوجین باید در خصوص وضعیت زندگی زوجین و امکان ادامه آن اظهار نظر نمایند .

مراحل طلاق به درخواست زن ، در مرحله بدوی بنا به آنچه شرح گردید ؛ دارای تشریفات متعددی است . در این مرحله دادگاه بعد از تکمیل پرونده ، اقدام به صدور رای خواهد نمود .

هر یک از زوجین در صورتی که رای به ضرر او صادر شده باشد ؛ می تواند ظرف مدت 20 روز و در صورت سکونت در خارج از کشور ، ظرف مدت دو ماه به رای صادره شده ؛ اعتراض کند . در این صورت پرونده برای بررسی اعتراض ، به دادگاه تجدیدنظر ارسال می گردد .

مراحل طلاق به درخواست زن در مرحله تجدیدنظر ، معمولاً بدون حضور طرفین انجام می شود . لذا نگارش و ارائه لایحه قوی و مستدل ، که بتواند به صورت مفید و مختصر ، شرح کاملی از پرونده را بازگو نماید ؛ از اهمیّت بالایی برخوردار است .

در این مرحله مجدداً پرونده از لحاظ مقررات شکلی ( نحوه رسیدگی دادگاه ) و ماهوی (مقررات مربوط به اعطای حق طلاق به زن ) بررسی می شود .

مراحل طلاق به درخواست زن با اعتراض به رای دادگاه تجدیدنظر وارد مرحله سوّم یعنی مرحله فرجام خواهی می شود . در این مرحله پرونده به شعبات دیوان عالی کشور ارجاع می شود . در دیوان اگر رای تایید گردد ؛ پرونده برای اجرای حکم به دادگاه صادر کنند رای مورد فرجام خواهی ، ارجاع داده می شود .

امّا در صورت نقض رای از سوی دیوان عالی کشور ، پرونده مجدداً به دادگاه تجدیدنظر ارسال می شود . دادگاه تجدیدنظر در این موارد مطابق ایراد وارده ، پرونده را مورد بررسی قرار می دهد و النهایه اقدام به صدور رای خواهد نمود . رای صادره نیز می تواند مورد اعتراض طرفین دعوی قرار گیرد و مراحل شرح داده شده تکرار شود .

مدارک مورد نیاز طلاق از طرف زن

مدارک مورد نیاز طلاق از طرف زن به دو قسمت عمده تقسیم می شود ؛ مدارک هویتی و مدارکی که ارتباط با اثبات ادعای زن دارد که در تعریف قانونی به آن دلیل گفته می شود . مدارک هویتی شامل کارت ملی و شناسنامه زوجین  و نیز عقد نامه می شود .

در صورت عدم دسترسی زوجه به عقدنامه ، مشارالیه می توانید از طریق دفترخانه ای که ثبت ازدواج  در آن صورت گرفته است ؛ رو نوشت عقد نامه را تهیّه نمایید . مدارک مورد نیاز طلاق از طرف زن از باب اثبات ادعای زوجه ، با عنایت به آنکه زوجه چه ادعایی نموده است؛ بسیار متنوع است .

در این خصوص بسیار ضرورت دارد که با حضور در دفتر وکیل متخصص طلاق نسبت به ارائه و بررسی مدارک و تصمیم لازم برای پیوست آن به دادخواست ، مشاوره لازم را دریافت نمایید . از اینرو در صورت تمایل به دریافت مشاوره و یا اعطای وکالت می توانید با حضور در دفتر وکیل نوری نسبت به کسب اطلاعات لازم در خصوص نحوه طرح دعوی طلاق اقدام نمایید .

نمونه دادخواست طلاق از طرف زن

خواسته : طلاق از طرف زوجه ( به دلیل امتناع زوج از پرداخت نفقه و عدم امکان الزام زوج به پرداخت نفقه )

شرح دادخواست :

اینجانب در تاریخ ……. به موجب عقد نامه شماره …… تنظیمی در دفترخانه شماره ….. شهر زنجان به نکاح دائم خوانده محترم در آمدم . حاصل این ازدواج یک فرزند دو ساله می باشد .

علی رغم گذشت مدت طولانی از آغاز زندگی مشترک و داشتن دو فرزند ، خوانده از پرداخت نفقه اینجانب و فرزندان امتناع می نماید . به نحوی که ناچاراً به دادگاه مراجعه داشتم که در نتیجه آن خوانده محکوم به پرداخت نفقه به مدّت  شش ماه شده است. متاسفانه با وجود صدور اجرائیه و دستور جلب علیه زوج ، مشارالیه متواری بوده و از پرداخت نفقه امتناع می نمایند .

نظر به مطالب معروضی ، با استناد به مقررات مربوطه از جمله ماده 1130 قانون مدنی ، از مقام محترم درخواست صدور حکم به شرح خواسته تقدیمی ، مورد استدعا می باشد .

 

سوالات متداول

پاسخ : درخواست طلاق زن بایستی مستند به مواد قانونی مانند ماده 1119 و 1120 و 1130 قانون مدنی باشد که به زن حق تقاضای طلاق داده است . اگر هیچ یک از موارد مزبور فراهم نباشد ؛ زن ناچاراً باید از طریق روش های دیگر مانند مطالبه نفقه و مهریه و غیره ، سعی نماید شوهر را راضی به سازش در خصوص طلاق نماید .

پاسخ : ابتداً برای ثبت دادخواست طلاق ، باید به دفتر خدمات قضایی مراجعه نمایید . حتماً در قسمت خواسته دادخواست طلاق ، علت و جهت طلاق را قید بفرمائید . 

پاسخ : سریعترین راه طلاق به درخواست زن ، وکالت در طلاق است . در صورت فقدان حق طلاق ، توافق با زوج در خصوص طلاق موجب می شود حکم طلاق سریع تر صادر شود .

پاسخ : درخواست طلاق اینترنتی همان فرمی است که در سامانه دفاتر خدمات قضایی موجود است و برای ثبت دادخواست طلاق از ان استفاده می شود .

پاسخ : برای صدور حکم طلاق توافق ، ضرورت دارد در سامانه تصمیم ثبت نام نمایید و نسبت به اخذ گواهی مرکز مربوط اقدامات لازم را انجام دهید . چرا که دادگاه بدون اخذ گواهی مرکز مشاوره معرفی شده از سوی سامانه تصمیم ، اقدام به صدور حکم طلاق توافقی نمی نماید .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *