فهرست مطالب

دستور فروش در خصوص اموال مشاعی ، یکی از رایج ترین دعاوی ملکی در دادگستری است . اصولاً اموال دارای یک مالک هستند امّا در برخی موارد مالکیّت یک ملک ، متعلق به چند شخص است .

دستور فروش املاکی که دارای مالکین مشاعی هستند ؛ در مواردی مطرح می گردد که یکی از مالکیّن بنا به هر دلیلی ، تمایلی به شراکت با سایر مالکیّن نداشته باشد و از طرفی ، سایر شرکا نیز حاضر به معامله سهم مشاعی خویش به دیگر شرکاء و یا خریدار ثالث نباشند .

در این موارد و در صورت استمرار این رفتار شرکاء ، سایر مالکین ناچاراً مجبور به طرح دعوی دستور فروش در محاکم قضایی می شوند .

شریک متقاضی دستور فروش ، می تواند با مراجعه به دادگاه حقوقی و طرف قرار دادن سایر شرکاء ، از دادگاه تقاضای صدور حکم مبنی بر صدور ، دستور فروش نماید . دادگاه با بررسی موضوع و در صورت حصول شرایط از جمله عدم امکان افراز ملک مشاع ، اقدام به صدور حکم می نماید . چنانچه به دنبال وکیل حقوقی و وکیل خانواده و وکیل کیفری هستید گروه وکلای نوری بهترین گزینه برای شماست.

دستور فروش ملک مشاع

دستور فروش ملک مشاع ، مختص املاکی می باشد که از نظر اداره ثبت اسناد ، قابلیّت افراز را ندارد . بنابراین قبل از طرح دعوی دستور فروش ابتدا بایستی نظر اداره ثبت اسناد و املاک در خصوص قابلیت و یا فقدان افراز ملک اخذ شود .

بعد از صدور گواهی عدم قابلیت افراز از سوی اداره ثبت اسناد و املاک و عدم اعتراض سایر شرکاء و النهایه در صورت قطعیت آن ، شریک خواهان فروش مال مشاع ، بایستی با پیوست نامه مذکور به دادخواست و مراجعه به دفاتر خدمات قضایی ، درخواست خود را ثبت نماید .

مراحل دستور فروش ملک مشاع

دستور فروش ملک مشاع ، در مرحله اخذ گواهی عدم افراز و نیز در مرحله مزایده ملک ، می تواند دارای مراحل قانونی متفاوتی باشد که باعث شود ؛ اشخاص نیاز به مشاوره و یا همراهی وکیل دادگستری ، برای انجام اقدامات مربوط به اخذ دستور فروش ملک مشاع داشته باشند .

بنابراین به مانند تمام اقدامات حقوقی ، خواهان باید ابتدا با مراجعه به دفاتر حقوقی و کسب اطلاعات لازم و بررسی همه جانبه پرونده ، اقدام به تقدیم دادخواست دستور فروش نماید .

مراحل دستور فروش ملک مشاع

مراحل دستور فروش ملک مشاع ، مانند سایر دعاوی باید برای رسیدن به نتیجه مطلوب رعایت شود . برای اخذ دستور فروش از دادگاه صالح ، باید مراحلی را به ترتیب رعایت کرد . از اینرو در این بخش از مقاله سعی می شود؛ مراحل دستور فروش ملک مشاع را مختصراً شرح داده شود که عبارتند از :

  • مرحله اداره ثبت اسناد : چنانچه ملک موضوع دعوی دستور فروش ، دارای سابقه ثبت و به تبع سند رسمی باشد ؛ مراجعه به اداره ثبت محل وقوع ملک ، از مراحل دستور فروش ملک مشاع است .

در این مرحله متقاضی دستور فروش باید درخواستی مبنی بر بررسی وضعیت ملک از لحاظ امکان افراز تسلیم اداره ثبت نماید .

  • مرحله ثبت دادخواست : در صورت پاسخ اداره ثبت ، مبنی بر عدم امکان افراز ملک ، متقاضی با اخذ گواهی عدم افراز باید به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه نماید . در این مرحله باید کلیه شرکاء طرف دعوی قرار گیرند و دلایل حقانیت متقاضی دستور فروش پیوست دادخواست گردد .
  • مرحله دادگاه دستور فروش ملک مشاع : دادگاه در این مرحله با بررسی دلایل و نیز اثبات حقانیت متقاضی ، اقدام به صدور دستور فروش ملک مشاع خواهد نمود . باید توجه داشت عدم حضور شرکاء در دادگاه مانع صدور حکم نخواهد گردید .
  • مرحله اجرای دستور فروش و مزایده : در این مرحله برای ارزیابی و تعیین قیمت ملک ، موضوع به کارشناس ارجاع می شود .

در صورت عدم اعتراض و قطعیت نظریه کارشناس ، از طریق آگهی در روزنامه ، موضوع مزایده به اطلاع عموم رسانده می شود . در روز مزایده ، ملک به بالاترین قیمت فروخته می شود .

شرایط صدور دستور فروش

دادگاه در صورتی اقدام به صدور دستور فروش می نماید که برخی شرایط وجود داشته باشد . این شرایط عبارت است از :

  1. وجود حداقل دو مالک در خصوص ملک
  2. مال موضوع دادخواست غیر منقول باشد از قبیل خانه و زمین .
  3. مال موضوع دادخواست دارای سابقه ثبتی باشد .
  4. عدم قابلیت افراز ملک از سوی اداره ثبت
  5. عدم توقیف پلاک ثبتی ملک

شرایط صدور دستور فروش

تمام شرایطی که بیان گردید باید در زمان تقدیم دادخواست وجود داشت باشد . عدم هر یک از شروطی که برشمرده شد ؛ مانع صدور دستور فروش از سوی دادگاه خواهد شد .

هزینه دستور فروش ملک مشاع

هزینه دستور فروش ملک مشاع ، بدون توجّه به قیمت ملک تعیین می شود . چرا که این دعوی ، مشمول مقررات دعاوی غیر مالی است .

مطابق مقررات ، هزینه دستور فروش ملک مشاع در خصوص ثبت دادخواست ، حدوداً 350 هزار تومان است . امّا هزینه نیم عشر مرحله مزایده و حق الزحمه کارشناس ، معمولاً با توجّه به برخی فاکتورها متغیر است .

هزینه دستور فروش ملک مشاع در خصوص حق الوکاله وکیل مطابق آئین نامه تعرفه حق الوکاله وکلا ، بر مبنای توافق وکیل و موکل تعیین می شود .

حق الوکاله تعیینی در خصوص انجام تمام مراحل دادرسی از جمله مراجعه به اداره ثبت و اخذ گواهی عدم افراز تا شرکت در جلسه مزایده در بر می گیرد .

 توقف دستور فروش ملک مشاع

توقف دستور فروش ، به نظر در برخی مواردی امکان پذیر است . هر یک از شرکاء می تواند از طریق ارائه درخواست به شعبه صادرکننده دستور فروش ، نسبت به بی اثر نمودن حکم دستور فروش و به تبع در ادامه ، نسبت به توقف دستور فروش ملک مشاع ، اقدام نماید .

 توقف دستور فروش ملک مشاع

توقف دستور فروش ملک از طریق اثبات اشتباه اداره ثبت در خصوص تشخیص قابلیّت افراز ملک مشاع امکان پذیر است .

به نظر  اخذ تامین دلیل ، یکی از دلایلی است که می توان از طریق آن اشتباه اداره ثبت را به دادگاه اثبات نمود. توقف دستور فروش ملک مشاع از سوی شرکاء مشاعی باید صورت گیرد .

اعتراض به دستور فروش ملک مشاع

اعتراض به دستور فروش ملک مشاع از سوی شرکاء (خواندگان دعوی دستور فروش ) در غالب تجدیدنظرخواهی امکان پذیر نمی باشد . چرا که از لحاظ حقوقی ، دستور فروش به منزله یک تصمیم و یا دستور اداری است .

در مقررات آیین دادرسی در امور مدنی ، حق تجدیدنظر خواهی ، فقط نسبت به حکم و یا قراری که از سوی دادگاه ، صادره گردیده است ؛ در نظر گرفته شده است .

اعتراض به دستور فروش ملک مشاع در مواردی که دستور فروش از سوی دادگاه ، بر مبنای نظر صحیح اداره ثبت اسناد و املاک مربوطه ، مبنی بر عدم امکان افراز ملک مشاع ، صادره شده باشد ؛ مورد پذیرفته مرجع قضایی قرار نخواهد گرفت .

بنابراین می توان گفت ؛ با اثبات امکان افراز ملک مشاع ، طرف دعوا می تواند نسبت به اعتراض به دستور فروش ملک مشاعی که از سوی دادگاه صادره شده است ؛ اقدامات قانونی لازم را انجام دهد .

در مواردی که امکان صدور دستور فروش مال مشاع وجود ندارد چه دادخواستی باید داد ؟

قبل تر گفته شده که دادگاه در صورت حصول برخی شرایط می تواند اقدام به صدور دستور فروش کند . لذا امکان دارد مالی مشاع باشد و مالک نیز تمایل به شراکت با شریک دیگر نداشته نباشد . اما به لحاظ حقوقی دادگاه  دادخواست دستور فروش را نیز نمی پذیرد .

حال باید دید در این موارد مالک چه اقدامی می توان انجام دهد ؟ به نظر در این موارد بهترین اقدام حقوقی ، تنظیم دادخواست به خواسته تقسیم مال مشاع باشد .

می توان در این نوع دادخواست ، از دادگاه حقوقی درخواست نمود که در صورت عدم امکان تقسیم مال به روش هایی مانند تعدیل و یا رد ، از دیگر روش ها مانند فروش ، حکم به تقسیم مال داده شود .

قطعاً خواسته تقسیم مال از لحاظ ، مدت رسیدگی ، قابلیت اعتراض و هزینه دادرسی ، تفاوت های قابل توجّه ای با خواسته دستور فروش خواهد داشت .

به هر صورت در ذیل اختصاراً به شرحی از مواردی که فروش مال از طریق ارائه دادخواست به خواسته تقسیم مال مشاع امکان پذیر خواهد بود ؛ ارائه می گردد :

  1. ملک فاقد سند رسمی است .
  2. مال منقول است . مانند وسیله نقلیه
  3. مال بازداشت نباشد .

دستور فروش ملک بازداشتی

اخذ دستور فروش در خصوص ملک بازداشتی ، از لحاظ مقررات مدنی امکان پذیر نخواهد بود . همچنین دادگاه خواسته تقسیم مال ملک بازداشت شده را نیز نخواهد پذیرفت .

قانون گذار در ماده 56 قانون اجرای احکام مدنی به صراحت اعلام داشته است که هر گونه نقل و انتقالی که نسبت به مال توقیفی به هر طریقی که صورت گرفته شده باشد ؛ باطل است و دارای اثر حقوقی نخواهد بود .

دستور فروش ملک بازداشتی

در چنین مواردی باید خواهان ابتدا نسبت به رفع توقیف اقدامات قانونی لازم را انجام دهد . سپس نسبت به اخذ دستور فروش از دادگاه اقدام نماید .

بنابراین توصیه می شود قبل از تقدیم دادخواست ، از طریق اداره ثبت اسناد و املاک و یا سامانه هایی مانند ، کاتب و یا ثبت من ، به عنوان یکی از شرکاء پلاک ثبتی ، نسبت به توقیف بودن و یا نبودن ملک مشاع ، اطلاعات لازم را اخذ نمایید ؛ تا نسبت به وقت و هزینه خود متحمل خسارت نشوید .

نمونه دادخواست دستور فروش ملک مشاع

نمونه دادخواست دستور فروش ملک مشاعی ، در راستای آگاهی مراجعین به سایت وکیل نوری در این بخش از مقاله ارائه می گردد .

چنانچه در خصوص نمونه دادخواست دستور فروش ملک مشاع و یا سایر امور مرتبط با دعوای دستور فروش نیاز به مشاوره دارید ؛ می توانید از طریق شماره تماس مندرج در سایت وکیل نوری و یا مراجعه حضوری ، با ما تماس داشته باشید .

نمونه متن دادخواست دستور فروش ملک مشاع

خواهان : خانم یا آقای …….. کد ملّی ……. آدرس محل سکونت …… ( نشانی دقیق )

خوانده : خانم یا آقای …….. کد ملّی ……. آدرس محل سکونت ……. ( نشانی دقیق )

وکیل یا نماینده قانونی خواهان : خانم یا آقای …….. کد ملّی ……. آدرس محل سکونت ….. ( نشانی دقیق )

خواسته : صدور حکم مبنی بر ( صدور دستور فروش ملک مشاع به پلاک ثبتی شماره ….. فرعی از اصلی …… واقع در ……. ) به انضمام کلیه خسارات دعوی اعم از حق الوکاله وکیل و هزینه دادرسی و …..

منضمات و دلایل دادخواست :

  1. کپی مصدق سند مالکیّت خواهان
  2. گواهی عدم افراز ملک مشاع اداره ثبت اسناد محل وقوع ملک مشاع

شرح دادخواست :

ریاست محترم دادگاه عمومی و حقوقی شهر تهران

با سلام و ادب

احتراماً محضر ریاست محترم دادگاه …. معروض می دارم : اینجانب به موجب سند مالکیّت شماره …… مالک پنج دانگ از شش دانگ پلاک ثبتی فرعی ……. از اصلی ….. بخش …… تهران واقع در ……… هستم .

به دلیل حدوث برخی اختلافات و نیز درگیری هایی که با خوانده / خواندگان دعوی دارم ؛ فی الحال دیگر تمایلی بر تصرف و یا استفاده از ملک موضوع دعوی ، همراه با خوانده / خواندگان  به نحوه مشاع ندارم .

بنابراین با عنایت به صدور گواهی عدم امکان افراز به شماره ….. تاریخ ….. که از سوی اداره ثبت اسناد ….. مبنی بر عدم امکان افراز پلاک ثبتی مزبور صادر و قطعیّت یافته است و نظر به آن که ادامه وضعیت موجود می تواند منجر به افزایش اختلافات و درگیری هایی شود که به مصلحت هیچ یک از مالکین نمی باشد .

از اینرو بنا به مطالب معروضی ، از مقام عالی درخواست صدور حکم به شرح خواسته مورد تقاضا می باشد .

سوالات متداول

مراحل دستور فروش ملک مشاع ، مانند سایر دعاوی باید برای رسیدن به نتیجه مطلوب رعایت شود . برای اخذ دستور فروش از دادگاه صالح ، باید مراحلی را به ترتیب رعایت کرد .

هزینه دستور فروش ملک مشاع ، بدون توجّه به قیمت ملک تعیین می شود . چرا که این دعوی ، مشمول مقررات دعاوی غیر مالی است .

اعتراض به دستور فروش ملک مشاع از سوی شرکاء (خواندگان دعوی دستور فروش ) در غالب تجدیدنظرخواهی امکان پذیر نمی باشد . چرا که از لحاظ حقوقی ، دستور فروش به منزله یک تصمیم و یا دستور اداری است .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *