جرم ترک انفاق چیست؟

جرم ترک انفاق کیفری چیست ؟ از سوالاتی که در زمینه حقوق خانواده مطرح بوده آن است که جرم ترک انفاق کیفری چیست ؟ باید در پاسخ گفت بر اساس مقررات حقوقی پرداخت نفقه از وظایف مرد است ؛ چنانچه زوج از پرداخت نفقه زوجه امتناع نماید این موضوع موجب اعمال مجازات زوج خواهد گردید . با عنایت به آنکه نفقه یکی از حقوق مالی زوجه بعد از ازدواج است و امتناع زوج از پرداخت آن تاثیر مستقیمی در نظم و کیان خانواده دارد ؛ قانون گذار برای زوج مستنکف از پرداخت نفقه ، مجازات کیفری تعیین نموده است .

جرم ترک انفاق کیفری در خصوص هر فردی که مطابق قانون وظیفه دارد نسبت به افراد تحت تکلف خود نفقه بپردازد ؛ قابل اعمال است . از اینرو در صورت حصول شرایط ، مجازات ترک انفاق در خصوص پدر ، مادر ، فرزند و غیره قابل اعمال خواهد بود .

همانطور که گفته شد تحقق جرم ترک انفاق منوط به حصول شرایطی است . لذا ضمن توصیه جهت مراجعه به وکیل کیفری جهت طرح شکایت ، باید توجه داشته باشید که تحقق این جرم از سوی زوج ، منوط به تمکین زوجه و عدم پرداخت نفقه علارغم توانایی مالی زوج نسبت به پرداخت نفقه است .

مجازات ترک انفاق در قانون جدید

مجازات جرم ترک انفاق در قانون جدید کاهش داده شده است . بر اساس قانون کاهش مجازات حبس که به منظور حبس زدایی از مقررات جزایی تصویب گردیده است ؛ مجازات ترک انفاق از 6 ماه تا دو سال حبس تعزیری به 3 ماه تا یک سال حبس تعزیری کاهش داده شده است .

جرم ترک انفاق درجه چند است ؟

بر اساس ماده 53 قانون حمایت خانواده که عنصر قانونی این جرم است و در آن برای زوج ممتنع از پرداخت نفقه مجازات حبس تعزیری بین 6 ماه تا دو سال را در نظر گرفته بود ولی با قانون کاهش مجازات حبس علارغم کاهش مجازات به 3 ماه تا یک سال ، کماکان می توان گفت ؛ به استناد ماده 19 قانون مجازات اسلامی مصوب 1395 ، جرم ترک انفاق از جرائم درجه شش است .

اگر چه این جرم در سابقه کیفری زوج در نظر گرفته نمی شود و در پاسخ به مراجع استعلام همواره منفی خواهد بود ؛ اما از لحاظ حقوقی ، در صورت تکرار آن می تواند از شرایط تحقق حق طلاق برای زوجه در نظر گرفته شود . از اینرو در صورت استعلام محاکم حقوقی به لحاظ حق مکتسبه ای که برای زوجه حاصل شده است حتما پاسخ استعلام مثبت خواهد بود .

جرم ترک انفاق در صلاحیت کدام دادگاه است؟

رسیدگی به ترک انفاق در صلاحیت دادسرای محل اقامت زوجه است. بر اساس مقررات مدنی زوجه مکلف است در محل منزل مشترک اقامت داشته باشد. بنابراین به این نکته توجه داشته باشید که شکایت باید به دادسرایی تقدیم شود که منزل مشترک در حوزه قضایی آن قرار دارد .

البته، اگر زوجه بنا به دلایلی و با اجازه دادگاه ، می تواند به لحاظ خوف جانی و یا شرافتی در محل دیگری به جز منزل مشترک اقامت داشته باشد ؛ باید به شکایت ترک انفاق دادسرایی رسیدگی نماید که در حوزه قضایی محل اقامت زوجه قرار دارد .

آیا جرم ترک انفاق قابل گذشت است؟

ترک انفاق از جرائم قابل گذشت است . بنابراین با گذشت شاکی پرونده در هر مرحله از دادرسی که باشد ؛ منجر به صدور قرار موقوفی تعقیب از سوی مرجع قضایی خواهد شد . البته چنانچه که شاکی نسبت به تکرار رفتار مجرمانه از سوی متهم تردید دارد ؛ توصیه دفتر حقوقی وکیل نوری آن است که اگر پرونده در دادسرا هنوز در حال رسیدگی است از مقام قضایی درخواست صدور قرار ترک تعقیب را نمایید .

مدارک لازم برای اثبات جرم ترک انفاق

مدارک لازم برای اثبات جرم ترک انفاق بسیار متنوع است . در واقع زوجه می تواند به استناد دلایل متعددی ارتکاب جرم از سوی زوج را اثبات نماید . از اینرو اختصاراً به برخی از دلایلی که زوجه می تواند به پیوست شکوائیه ترک انفاق پیوست نماید ؛ اشاره می نماییم :

پرداخت نفقه بعد از شکایت ترک انفاق

پرداخت نفقه بعد از شکایت جرم ترک انفاق ، با عنایت به وصف کیفری نفقه حال ، اگر در محدوده زمانی تاریخ ثبت شکایت باشد موجب رد شکایت و صدور قرار منع تعقیب از سوی مقام قضایی خواهد شد . اما در صورت تعلل زوج و صدور تصمیم قضایی از سوی مرجع کیفری ، با عنایت به آن که در زمان صدور تصمیم قضایی ، ارکان جرم به طور کامل محقق شده است ؛ پرداخت نفقه تاثیری در عدم مجازات متهم نخواهد داشت .

تبدیل حبس ترک انفاق به جزای نقدی

تبدیل حبس ترک انفاق به جزای نقدی با توجه به قانون کاهش مجازات حبس آیا امکان پذیر است ؟ به نظر با توجه به آنکه حداکثر مجازات تعیینی برای جرم ترک انفاق در قانون کاهش مجازات یک سال حبس در نظر گرفته شده است ؛ قاضی دادگاه اختیار دارد به درخواست متهم مجازات حبس را به جزای نقدی تبدیل نماید .

نمونه لایحه ترک انفاق کیفری

ریاست محترم شعبه ….. دادیاری دادسرای ناحیه 4 (رسالت)

با سلام و ادب

احتراما اینجانب …… در خصوص پرونده به کلاسه …. تحت عنوان مجرمانه ترک انفاق مطروحه در آن شعبه ، در مقام دفاع از حقوق خویش ، نکاتی را محضر دادیار محترم معروض می دارم .

مقدمه- اینجانب در تاریخ …… با مشتکی عنه ازدواج نمودم . متاسفانه از همان ابتدا ازدواج متوجه شدم مشارالیه در زندگی مشترک ، حسن معاشرت ندارد ؛ به نحوی که به قصد ایذاء و آزار اینجانب ، از پرداخت نفقه و ایفاء وظایف زناشویی خویش امتناع می نماید ؛ لذا ناچاراً اقدام به طرح شکایت ترک انفاق نمودم و در راستای اثبات ارتکاب بزه فوق از سوی مشتکی عنه ، مواردی را اختصاراً بیان می دارم .

نخست – اقرار مشتکی عنه به ترک انفاق : متهم به هیچ عنوان ارتکاب فعل ترک انفاق را منکر نشده است و به دفعات در صورتجلسات کلانتری ، برگه صورتمجلس دادسرا و برگه اظهارات متهم ، به ارتکاب بزه ترک انفاق اقرار داشته است . با مداقه در متن صورتجلسه ملاحظه می نمایید که متهم اظهار داشتند ؛ « مجبور شدم اجاره نامه خانه را فسخ نمایم » و یا « بنده حاضرم خانه بگیرم » که دلالت بر عدم تهیه مسکن دارد .

دوّم – قانون گذار در ماده 53 قانون حمایت خانواده ( مصوب 1392 ) استطاعت مالی زوج را از ارکان تحقق جرم ترک انفاق ، اعلام نموده است . با عنایت به آنکه مشتکی عنه سه مرتبه مدعی اعسار شده و در هر مرتبه ، دادگاه از طریق استعلام اموال و گردش حساب ها ، حکم به رد اعسار ایشان صادر نموده است ؛ مشارالیه دارای ملائت مالی لازم برای پرداخت نفقه است .

در پایان از ریاست محترم درخواست امعان نظر در پرونده مطروحه،رسیدگی عادلانه و استماع مدافعات و توجه به جمیع در لایحه تقدیمی و نیز صدور تصمیم شایسته را دارم .

نمونه متن شکایت جرم ترک انفاق

شاکی : مشخصات کامل زوجه

مشتکی عنه : مشخصات کامل زوج

تاریخ و محل وقوع جرم : نشانی اقامتگاه زوجه و یا منزل مشترک زوجین

موضوع جرم : ترک انفاق

دلایل و منضمات شکوائیه :

  1. کپی کارت ملی زوجین
  2. رونوشت عقد نامه

ریاست محترم دادسرای عمومی و انقلاب

با سلام و عرض ادب

احتراماً به وکالت از شاکیه محضر مقام محترم معروض می دارم:

اینجانب و مشتکی عنه مستند به تصویر مصدق عقدنامه تقدیمی به شماره ….. تنظیمی در دفترخانه شماره …. تهران در مورخ …. ازدواج نمودیم . متاسفانه مشتکی عنه از تاریخ …… تاکنون ضمن ترک منزل مشترک بدون هیچ دلیل شرعی و قانونی از پرداخت نفقه خودداری می نمایند ؛ در صورتی که اینجانب بنا به وظیفه قانونی خود حاضر به تمکین عام و خاص نیز می باشم .

با توجه به آن که اقدامات مشتکی عنه ، منجر گردیده که اینجانب به لحاظ روحی و اقتصادی در شرایط ناخوشایندی قرار بگیرم . لذا به استناد مستندات و دلایل تقدیمی و نیز مستند به ماده 53 قانون حمایت خانواده و همچنین ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامی تعزیرات ، درخواست رسیدگی و تعقیب مشتکی عنه را به اتهام ترک انفاق کیفری دارم .

سوالات متداول

ترک انفاق در عدم تمکین زن چگونه است ؟

پاسخ : در صورت عدم تمکین زن از شوهر ، شکایت ترک انفاق از زن پذیرفته نمی شود . مگر آن که زن اثبات نماید به حکم قانون و دادگاه می تواند از زوج تمکین ننماید .

در چه صورت شکایت ترک انفاق رد می شود ؟

پاسخ : در صورتی که مرد توانایی مالی برای پرداخت نفقه را نداشته باشد و یا زن حاضر به تمکین از مرد نباشد .

در دادگاه ترک انفاق چه بگوییم ؟

پاسخ : به طور معمول باید گفته شود که حاضر به تمکین از زوج هستید ولی مشارالیه از پرداخت نفقه امتناع می نماید . لذا ناچاراً مجبور به طرح شکایت ترک انفاق هستید .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *